2024-05-02 12:42Bloggpost

Konsumenttrender i april: Trädgård och utomhusaktiviteter lockar

Kvinna grillar.

Svenskarna gör sig redo för värmens ankomst och har ögonen på grillar, elscooters och högtryckstvättar. Här är prylarna som trendade och tappade i köpintresse i april. 

I april låg priserna i e-handeln på stabila nivåer. Prisjakts data visar att priserna på det totala antalet produkter på sajten ökat med blygsamma +0,08% under månaden*. Detta efter att priserna backade något under mars med -0,14%. Sett till huvudkategorier, inom vilka flera produktkategorier samlas, sjönk priserna mest inom Mobil & GPS (-1,04%). Priserna ökade mest inom Kläder & accessoarer (+0,6%). Mer markant utveckling syntes inom en rad produktkategorier: till exempel flytvästar (-9,7%) och snacks (-7,6%) sjönk, medan overaller för barn (+18%), fiskeset (+9,9%) och klänningar (+7,5%) ökade i pris. Priserna gick ner på 23,9% av det totala antalet produkter, och ökade på 40,7% av dem under månaden.

Sköna dagar utomhus väntar

Under april började våren ge sig till känna och många konsumenter tycks förbereda sig inför att tillbringa mer tid utomhus. Köpintresset** ökade inom produktkategorier som högtryckstvättar, robotgräsklippare och grillar jämfört med i mars. Elscooters står också högt på inköpslistan, kategorin har ökat rejält under april. Samtidigt dalar intresset för ny teknik: mobiltelefoner, spelkonsoler och hörlurar är tre kategorier som minskar i köpintresse. 

– Vårkänslorna flödar och konsumenterna söker sig till produkter som skapar ett trevligt trädgårdsliv och banar väg för att vara utomhus. Svenskarna vill ut och röra på sig med nya sportklockor, cykelhjälmar och vandringsskor som alla ökar i köpintresse, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt. 

Begagnade varor fortsätter att locka konsumenterna. I april gick köpintresset för andrahandsvaror på Prisjakt upp 13% jämfört med månaden innan. Hållbarhet i handeln är viktigt för drygt varannan svensk, och två av tre handlar cirkulärt i någon utsträckning, visar en undersökning i Konsumentkompassen Q2. Populäraste cirkulära varorna under april var mobiltelefoner, hörlurar och TV-apparater. 

Trendspaning: Köpintresse i april 2024

Prisjakt har analyserat konsumenternas köpintresse** på sajten mellan 1-30 april 2024. Hur intresset ökat respektive minskat jämfört med i mars 2024 anges i procent. Produktkategorierna i listan är ett urval. 

Högtryckstvättar +290%

Grillar +227%

Cykelhjälmar +141%

Elscooters +112%

Pulsklockor & sportklockor +57%

Pizzaugnar +21%

Vandringskängor & terrängskor +10%

Hörlurar -9%

Mobiltelefoner -17%

Airfryers & fryers -20%

Spelkonsoler -24%

*Prisjakt har analyserat prisdata för hundratusentals produkter på sin sajt prisjakt.nu. Perioden som mätts är 1-30 april 2024, och prisutvecklingen har skett inom angiven period.

**Prisjakt mäter köpintresse genom att analysera antalet klick på sin sajt prisjakt.nu. Prisjakt har analyserat data mellan 1-30 april 2024 och jämfört den med föregående 30 dagar. Datan är baserad på antal klick på respektive produktkategori, och beskrivs som köpintresse. 

 


Om Prisjakt

Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser.

 Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.


Kontaktpersoner

Isabella Ahmadi
Presskontakt / Konsumentexpert
Isabella Ahmadi