2024-03-20 06:30Pressmeddelande

Så mycket kostar prylarna till bebisen

En pappa och en bebis sitter på golvet och läser en bok.

37 000 kronor. Så mycket kostar det i snitt att köpa en uppsättning vanliga produkter för barnets första år. Men priserna skiljer sig dramatiskt mellan de populäraste och billigaste produkterna – och dessutom kan konsumenter spara pengar genom att handla i rätt månad. 

Att få barn är, förutom bebislyckan, förenat med nya typer av utgifter. Prisjakt har undersökt priserna inom 39 produktkategorier som rör barnets första år*. I inköpslistan ingår varor såsom barnvagn, spjälsäng, skötbord, leksaker och produkter relaterade till matning. Kläder och förbrukningsvaror ingår inte i undersökningen. Utifrån Prisjakts databas med tiotusentals priserbjudanden har ett genomsnittspris per produktkategori räknats ut. Summerat kostar inköpen av barnprodukterna 37 180 kronor i snitt.

–  Det känns i plånboken att bli förälder. I vår undersökning har vi räknat relativt lågt, till exempel har vi inte tagit höjd för att man i vissa fall köper fler av samma produkt. Förutom de fysiska varor som finns i vår inköpslista, tillkommer kostnader för kläder och förbrukningsvaror som mat, dryck och hygienartiklar. Man gör klokt i att budgetera väl och jämföra priser inför att få barn, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt. 

Inköpslistan har dessutom ökat i pris. Alla produkter sammantaget har ökat med 5,5% på ett år. Vissa saker sticker ut särskilt mycket. Priset på gosedjur har ökat med 18%, lära gå-vagnar med 16% och åkpåsar med 11%. Samtidigt har priset sjunkit i ett antal produktkategorier. Priset på spjälsängar har sjunkit med -11%, blöjhinkar med -14% och amningskuddar med -17%. 

Konsumenter sparar tiotusentals kronor med billigare alternativ

Prisjakt har även undersökt kostnaden för de populäraste respektive billigaste alternativen inom de olika produktkategorierna på sajten**. Här finns stora prisskillnader. Väljer konsumenten de populäraste produkterna hamnar slutnotan på 45 704 kronor, och köper man istället de billigaste varorna landar siffran på 9 699 kronor. Totalt går det att spara 36 005 kronor genom att konsekvent välja det lägsta priset. Observera att dessa siffror inte går att jämföra med tidigare nämnda snittpris då det i denna kalkyl ingår både babyskydd och bilbarnstol samt extra saker (mugg, nappflaska, bitring, napp och fyra leksaker).

– Att det lönar sig att prisjämföra vet vi, men att kunna spara in 36 000 kronor genom att välja den billigaste produkten är fantastiskt, speciellt för hushåll med tajt ekonomi. Samtidigt är det viktigt för blivande föräldrar att analysera sina behov och jämföra både produkt och pris innan man klickar hem varorna, så man fattar bra köpbeslut. Planera inköpen och håll utkik efter fördelaktiga kampanjer, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt. 

Prisskillnader syns under året 

Att välja den billigaste produkten är inte det enda sättet att komma ner i pris. När Prisjakt jämför snittpriset månad för månad framgår det att det finns skillnader över året. Det kan röra sig om över tusen kronor i prisskillnad jämfört med snittpriset för helåret. Som mest kan konsumenten spara 24% genom att handla i rätt månad, och i värsta fall betala 30% mer. 

Grafik som visar prisskillnader på olika produktkategorier i olika månader.

Om man handlar hela Prisjakts inköpslista i månaderna med det billigaste snittpriset hamnar räkningen på 32 325 kr, medan den landar på 42 361 kr när inköpen sker i de dyraste månaderna. Det gör det möjligt för konsumenter att spara 10 036 kronor genom att pricka in den billigaste månaden. 

Fotnoter

*Så gick undersökningen till: Prisjakt har analyserat priserna och prisutvecklingen för 39 produktkategorier mellan 1 mars 2023-29 februari 2024 sin databas, där tiotusentals priserbjudanden på tusentals produkter finns. Ett snittpris per produktkategori har räknats ut. Snittpriset är viktat, vilket innebär att priserbjudanden med fler klick väger tyngre än priserbjudanden med färre klick. Prisjakts data visar även hur priset på respektive produktkategori har utvecklats jämfört med föregående period. Dessutom har snittpriset månad för månad beräknats.

De produktkategorier som analyserats är: Barnvagn, åkpåse, regnskydd för barnvagn, cykellås, bärsele & bärsjal, bilbarnstol, spjälsäng, kudde, täcke, sängkläder, babymonitor, babysitter, babynest, babygym & lekmattor, nappar & bitringar, nappflaskor & muggar, flaskvärmare, bröstpump, amningskudde, termos, barnstol, haklapp, bestick, barngrindar, skötbord, skötbädd, blöjhink, badbalja, handduk, skötväska, babyfilt, lära gå-vagn, babyleksaker, gosedjur, nagelsaxar & nagelfilar, nässug, febernedsättande, febertermometer

**Sökning på populära produkter och produkter med lägst pris skedde 13-14 mars 2024 på www.prisjakt.nu. De produktkategorier som ingår i undersökningen är: Barnvagn, åkpåse, regnskydd för barnvagn, cykellås, bärsele & bärsjal, bilbarnstol, spjälsäng, kudde, täcke, sängkläder, babymonitor, babysitter, babynest, babygym & lekmattor, nappar & bitringar, nappflaskor, muggar, flaskvärmare, bröstpump, amningskudde, termos, barnstol, haklapp, bestick, barngrindar, skötbord, skötbädd, blöjhink, badbalja, handduk, skötväska, babyfilt, lära gå-vagn, gosedjur, nagelsaxar & nagelfilar, nässug, febernedsättande, febertermometer, skallra, barnvagnsleksak, aktivitetskub, speldosa, babyskydd. Kampanjvaror ingår i undersökningen. Kontakta Prisjakts presskontakt för mer information om produktlistor. 

 


Om Prisjakt

Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser.

 Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.


Kontaktpersoner

Isabella Ahmadi
Presskontakt / Konsumentexpert
Isabella Ahmadi