2024-03-26 07:15Bloggpost

Så handlar svenskarna inför påsk

Målade ägg ligger på en tallrik med blommor.

Vårkänslor spirar hos konsumenterna! Inför påsken lockar grillar och pizzaugnar. Hemmafix står också högt i kurs: trädgårdsbelysning, planteringsredskap och gräsklippare trendar i köpintresse. 

Påsken är på intåg och inför högtiden ökar köpintresset för varor inom produktkategorin Hem & hushåll. Grillar och pizzaugnar trendar, medan airfryers uppvisar ett lägre intresse än i fjol enligt Prisjakts data*. Även om påsken är tätt förknippad med ägg så tycks konsumenterna inte sukta efter hjälp med kokningen: äggkokare dalar i köpintresse. I år infaller påsken samma vecka som våffeldagen, vilket märks bland konsumenterna då intresset för våffeljärn ökat med 136%. 

– Påsken handlar för många om mat och det återspeglas i konsumentbeteendet. Grillar och pizzaugnar trendar medan de senaste årens hajp kring airfryers har mattats av. Vårens vindar har också påverkat konsumenterna och man söker efter det bästa priset på trädgårdsbelysning, gräsklippare och löparskor, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt. 

Att komma ut och röra på sig tycks också locka. När snön nu smält i delar av landet ökar konsumenternas köpintresse för löparskor, cyklar och elscootrar, samtidigt har intresset för skidor falnat. 

Hemmafix står för dörren

Våren börjar närma sig med trädgårdar som ska fixas och hus som ska rustas upp. Gräsklippare ökar i köpintressse, och likaså planteringsredskap och gräsfrön. Många har några dagar extra ledigt och kan tänkas passa på att lägga tid på bestyr i hemmet. Intresset för pyssel, scrapbooking och tråd och garn minskar dock.

Under påsken pågår en del kampanjer i handeln. Förra året var 9% av de hundratusentals produkter som är listade på Prisjakt nedsatta med minst 10% vid påsk. Snittrabatten på varorna var 21%. 

– En hel del butiker har påskrea eller vårerbjudanden, och det kan vara värt att spana in. Men jämför alltid priset hos andra butiker. Bara för att det är rea är priset inte nödvändigtvis det billigaste på marknaden, tipsar Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt.

Produktkategorier som trendar inför påsk

Prisjakt har analyserat köpintresset för ett antal produktkategorier inför påsken. Hur intresset ökat respektive minskat anges i procent. Datan är baserad på antal klick på prisjakt.nu. Datan är hämtad mellan den 3-24 mars 2024 och jämförs med föregående period. 

Gräsfrön +168%

Våffeljärn +136%

Planteringsredskap +116%

Gräsklippare +81%

Robotgräsklippare +73%

Grillar +69%

Elscooters & elsparkcyklar +63%

Trädgårdsbelysning +61

Luftrenare +49%

Cyklar +39%

Pizzaugnar +33%

Multiverktyg +30%

Löparskor +22%

Färg +21%

Matberedare & köksmaskiner +10%

Airfryers & fryers 3%

Tråd & garn -9%

Äggkokare -12%

Pyssel -16%

Skidor -28%

Scrapbooking -36%

*Om undersökningen: Prisjakt har analyserat data mellan 3-24 mars 2024 och jämfört den med föregående treveckorsperiod. Datan är baserad på antal klick på respektive produktkategori, och beskrivs som köpintresse. 

 


Om Prisjakt

Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser.

 Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.


Kontaktpersoner

Isabella Ahmadi
Presskontakt / Konsumentexpert
Isabella Ahmadi