2024-05-31 08:50Bloggpost

E-handelstrender i maj: Priserna sjunker och värmen sätter avtryck

Familj sitter vid trädgårdsbord och äter.

När värmen slår till flockas konsumenterna kring fläktar och myggmedel. Prisjakt tar pulsen på de hetaste shoppingtrenderna i maj – en månad som också bjöd på prisnedgångar. 

Priserna i e-handeln sjönk under maj. Prisjakts data visar att priserna på det totala antalet produkter på sajten sjönk med -2,23% under månaden*. Detta efter att priserna ökade något i april med +0,08%. Sett till huvudkategorier sjönk priserna som mest inom Gaming & underhållning (-3,77%). Priserna ökade inte i någon huvudkategori. Några produktkategorier sticker ut: Playstation 5-spel (-13%) och aktivitetsarmband (-8%) sjönk, medan golfvagnar (+11%), barnsandaler (+9%) och golvhögtalare (+6%) ökade i pris. Priserna gick ner på 38% av det totala antalet produkter, och ökade på 24% av dem under maj.

Konsumenterna kämpar mot mygg

Solen har strålat i stora delar av landet, men med värmen följer nya behov för konsumenterna. I toppen av listan över produktkategorier som ökat mest i köpintresse* i maj jämfört med föregående månad är myggfångare och myggmedel. Det har skett en ökning även jämfört med i fjol. Portabla air conditioners hamnar högt på listan, och ytterligare en produkt som svalkar lockar, nämligen fläkten. Teknikköp som bärbara datorer och hörlurar minskar dock i intresse. 

– Shoppingtrenden i maj är i hög grad säsongsbetonad. Värmen har slagit till och konsumenterna flockas kring gräsklippare, elsparkcyklar och produkter som skänker svalka. Att myggfångare och myggmedel lockar är logiskt eftersom det är vid försommaren myggen brukar dyka upp, men att intresset ökar stort jämfört med i fjol är samtidigt anmärkningsvärt, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt. 

Mors dag inföll under maj och i Prisjakts data syns spår av intresse för möjliga presenter inför högtiden. Mascaror, bodylotions och smycken ökade i köpintresse, liksom köksredskap och glassmaskiner. Kanske låg en och annan av dessa produkter inslagna på mors dag. 

Trendspaning: Köpintresse i maj 2024

Prisjakt har analyserat konsumenternas köpintresse** på sajten mellan 1-30 maj 2024. Hur intresset ökat respektive minskat jämfört med i april 2024 anges i procent. Produktkategorierna i listan är ett urval. 

Myggfångare och myggmedel +871%

Portabel air conditioner +501%

Fläktar +448%

Solglasögon +77%

Robotgräsklippare +65%

Elsparkcyklar +42%

Drönare +14%

Studsmattor +14%

Golfklubbor +8%

Hörlurar -6%

Laptops -15%

*Prisjakt har analyserat prisdata för hundratusentals produkter på sin sajt prisjakt.nu. Perioden som mätts är 1-30 maj 2024, och prisutvecklingen har skett inom angiven period.

**Prisjakt mäter köpintresse genom att analysera antalet klick på sin sajt prisjakt.nu. Prisjakt har analyserat data mellan 1-30 maj 2024 och jämfört den med föregående 30 dagar. Datan är baserad på antal klick på respektive produktkategori, och beskrivs som köpintresse.

 


Om Prisjakt

Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser.

 Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.


Kontaktpersoner

Isabella Ahmadi
Presskontakt / Konsumentexpert
Isabella Ahmadi