2024-02-29 10:41Bloggpost

E-handelsspaning: Dämpade priser och sug efter krisvaror i februari

Första hjälpen-låda. Illustrationsbild

Februari bjöd på sänkta priser i e-handeln enligt Prisjakts data. Konsumenterna intresserade sig för beredskapsvaror och hushållsapparater, medan ny teknik lockade färre än i fjol. Här är månadens hetaste – och svalaste – trender. 

Årets andra månad har nått sitt slut och data från Prisjakt visar att priserna sjönk med -1,3% under februari*. Detta efter att prisutvecklingen steg under januari med 0,8%. Priserna gick ned som mest inom kategorin Mobiler & GPS (-3,36%), och ökade som mest inom Skönhet & hälsa (+0,28%). Priserna gick ner på 37% av det totala antalet produkter, och ökade på 23% av dem. 

Alla hjärtans dag, sportlov och beredskap präglar februari

Under månaden inföll Alla hjärtans dag och sportlov, som för tankarna till presenter och sportutrustning. Men några av de mest trendande produktkategorierna finns inom beredskapsvaror. Bland annat preppingkit, vattendunkar och första hjälpen-lådor ökade ordentligt i köpintresse**. Inför den kärleksfulla högtiden 14 februari ökade intresset för klassiska presenter såsom parfym, smycken och gåvoboxar, men också för hushållsapparater som glassmaskiner. Även sett över hela månaden trendar dessa produktkategorier. Förra årets starka intresse för sexleksaker föll rejält i år med -53%. 

Det har bjudits på sportlov under månaden men intresset för att köpa utrustning för vinteraktiviteter har sett svalt ut. Till exempel har köpintresset för skidor och skridskor minskat jämfört med i fjol. Samtidigt har priserna för sportutrustning ökat, enligt en nyligen publicerad undersökning från Prisjakt. 

– Det är tydligt att konsumenterna påverkas av vad som händer i samhället. Krisvaror har seglat upp som en supertrend sedan svenskarna uppmanades att förbereda sig för krig, och Alla hjärtans dag inspirerar till presenter. Men sportutrustning är inte lika intressant som i fjol. Kanske ser konsumenterna möjligheter i att låna och hyra utrustning för att kunna utföra sina aktiviteter, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt. 

Hushållsapparater och sällanköpsvaror trendar 

Till köket har konsumenterna lockats av öltappar, glassmaskiner, multikokare och äggkokare. Förra året trendade bryggkaffemaskiner, smörgåsgrillar och airfryers, vilka samtliga har tappat i köpintresse nu. Sällanköpsvaror som inom kategorierna Sängar, Spabad & badtunnor och Stugor & Bodar drar intresse, medan ny teknik såsom mobiltelefoner, TV-apparater och hörlurar tappar.

– Inflationen har dämpats och räntan väntas sänkas snart, vilket gör att konsumenterna kan se fram emot ljusare tider. Redan nu tycks man börja leka med tanken på dyrare inköp som sängar. Sällanköpsvaruhandeln har haft en tuff period när hushållen pressats ekonomiskt, men en vändning kan eventuellt vara på gång, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt. 

Trendspaning: Köpintresse i februari 2024

Prisjakt har analyserat konsumenternas köpintresse** på sajten mellan 1-28 februari 2024. Hur intresset utvecklats jämfört med i fjol anges i procent. Produktkategorierna i listan är ett urval. 

Glassmaskiner + 502%

Vattendunkar + 443%

Äggkokare +256

Första hjälpen-lådor +205%

Stugor & bodar +163%

Vattenreningsprodukter +158%

Gåvoboxar, set & multiprodukter +130%

Spabad & badtunnor +129%

Gummistövlar +110%

Stormkök +60%

Multikokare +30%

Sängar +23%

Parfym +19%

Mobiltelefoner -1%

Smarta klockor -8%

Skidor -9%

Laptops -13%

Surfplattor -18%

TV-apparater -20%

Skridskor -20%

Hörlurar -24%

Löparskor -27%

Airfryers & fryers -28%

Sexleksaker -53%

Spelkonsoler -55%

*Prisjakt har analyserat prisdata för hundratusentals produkter på sin sajt prisjakt.nu. Perioden som mätts är 1-28 februari 2024, och prisutvecklingen har skett inom angiven period.

**Prisjakt mäter köpintresse genom att analysera antalet klick på sin sajt prisjakt.nu. Prisjakt har analyserat data mellan 1-28 februari 2024 och jämfört den med samma period 2023. Datan är baserad på antal klick på respektive produktkategori, och beskrivs som köpintresse. Prisjakt har analyserat utvecklingen i köpintresse för samtliga produktkategorier som listas på sajten prisjakt.nu

 


Om Prisjakt

Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser.

 Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.


Kontaktpersoner

Isabella Ahmadi
Presskontakt / Konsumentexpert
Isabella Ahmadi