2024-02-12 07:00Pressmeddelande

Sportutrustning blir allt dyrare – så mycket kan konsumenter spara genom att handla i rätt månad

Skidåkare på fjället. Information om billigt och dyrt pris på skidutrustning.

Priserna på sportutrustning har ökat. Det visar Prisjakts undersökning av prisutvecklingen inom produktkategorier kopplade till populära sporter. Samtidigt skiljer sig snittpriserna markant månad till månad – vilket ger konsumenten en chans att slå till när priset är som lägst, och på köpet spara pengar. 

I februari drar sportloven igång och många svenskar vill ägna sig åt vinteraktiviteter och andra sporter. Prisjakt har analyserat prisutvecklingen för utrustning till ett antal sporter, och den genomgående trenden är att priserna har ökat för de allra flesta produktkategorier under förra året*. Alla undersökta produktkategorier kopplade till utförsåkning, längdskidåkning, skridskor och snölek har blivit dyrare. 

– Att utöva en sport är redan förenat med kostnader, och sportutövare behöver nu ta höjd för dyrare priser på utrustning. Vi ser att köpintresset för sportutrustning är fortsatt stort, förra året ökade till exempel intresset för produkter förknippade med utförsåkning såsom skidor, stavar och pjäxor, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt.

Så har snittpriserna på sportutrustning utvecklats

Här listas snittpriser för produktkategorier inom ett antal sporter, och hur prisutvecklingen sett ut i jämförelse med året innan.

Så mycket billigare och dyrare är snittpriserna i olika månader

Prisjakt har även analyserat snittpriserna för produktkategorierna och funnit märkbara skillnader beroende på månad under året som priserna beräknas på. Gemensamt för alla undersökta produktkategorier är att det finns möjlighet att spara pengar om man handlar vid rätt tillfälle under året. I bästa fall kan man spara 58% jämfört med snittpriset, och i värsta fall kan man betala 92% mer.

Prisjakts data visar att det finns månadsvisa skillnader i snittpriser för olika produktkategorier**. Det medför en möjlighet för konsumenten att tajma sina köp för att lyckas handla till en billigare peng. 

– Med tanke på hur priserna rör sig under året kan konsumenterna spara en rejäl slant på att slå till när priserna är lägre. Här gäller det att göra sin research: Jämför olika butikers priser och syna prishistoriken, så att du känner igen en bra deal när den dyker upp. Det finns en gammal sanning om att det är smartast att handla i lågsäsong, men det stämmer inte alltid enligt vår data och därför är det extra viktigt att priskontrollera innan man klickar på köp, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt. 

Konsumentexpertens tips på att hitta det bästa priset
  • Håll koll på marknaden och prissättningen, så du vet när ett bra erbjudande dyker upp.
  • Jämför priser i olika butiker
  • Kolla prishistoriken på en jämförelsetjänst. Där kan du se hur priset på en specifik produkt utvecklats över tid.
  • Se över om du får rabatter via t. ex. ett medlemskap i butik, fackförbund eller annan organisation. Det kan också finnas t. ex. student- eller seniorrabatt.
  • Prisbevaka produkter i Prisjakts app. Då blir du meddelad när produkten sjunker i pris. 

*Undersökningen baseras på data från 1 januari 2023 - 31 december 2023. Prisutvecklingen under angiven period jämförs med samma period föregående år (2022), och anges i procentuell utveckling. Prisjakt har beräknat snittpriser för produktkategorier genom ett så kallat “viktat snittpris”. Det innebär att priserbjudanden som klickats på i högre utsträckning, väger tyngre jämfört med prisförslag som inte fått lika många klick. Priserbjudanden som inkluderas i undersökningen har klickats minst två gånger. 

**Prisjakts undersökning är en indikation på när produkter kan köpas till ett lägre pris. Det kan finnas lägre priser i andra månader än i månaden med lägst snittpris. 

 


Om Prisjakt

Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser.

 Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.


Kontaktpersoner

Isabella Ahmadi
Presskontakt / Konsumentexpert
Isabella Ahmadi