2021-01-20 13:51Pressmeddelande

Rekordstort intresse för längdskidåkning

När färre väljer att åka alpint i fjällen ökar intresset för en närliggande aktivitet: längdskidor. Köpintresset för produkter relaterade till längdskidor har nämligen ökat med hela 88 procent i januari 2021 jämfört med samma period året innan. Det stora snöfallet, sportens lättillgänglighet samt att man vill vistas ute är tre tänkbara anledningar till det plötsliga intresset, menar Prisjakts dataanalytiker Oscar Hagman.

Samtidigt som köpintresset för snowboards och skidor minskat med 24 procent i januari 2021 jämfört med samma period året innan, så har intresset för längdskidor skjutit i höjden.* Det visar sig i Prisjakts analys av miljontals svenskars köpintresse. Oscar Hagman berättar vad han tror är några anledningar till det stora intresset.

– Vi ser sällan så här stora intresseökningar i vår statistik, så jag skulle helt klart säga att 2021 är längdskidåkningens år. När färre åker till fjällen för nedförsåkning är det kanske inte så konstigt att man vill testa längdskidor i hemmatrakten, speciellt när det kommit mycket snö på många platser i Sverige, säger Oscar Hagman, dataanalytiker för Prisjakt Insights.

Med stundande världscuptävlingarna i Falun kan dessutom intresset för längdskidåkning fortsätta öka, menar Oscar Hagman.

– Vi har tidigare sett hur mästerskap i olika sporter har ökat köpintresset för specifika produkter. Det skulle därför inte förvåna mig om tävlingen i Falun kan få ännu fler att vilja bege sig ut i spåren. Speciellt om vi tar många pallplatser, säger Oscar Hagman, dataanalytiker för Prisjakt Insights.

Vad ska man tänka på om man behöver handla utrustning, då? Först och främst så bör man fundera på om det är dags att istället handla alpinutrustning, då priserna på produkter relaterade till den aktiviteten har minskat med otroliga 23 procent i januari 2021 jämfört med samma period året innan. ** Priserna på produkter relaterade till längdskidor har istället minskat med något mer normala 14 procent. Längdskidor har minskat med ännu mindre, 3,44 procent.

– Att priserna på alpinutrustning minskat så mycket beror troligtvis på att svenskarnas köpintresse också minskat. Butikerna behöver helt enkelt bli av med överskottet. När det kommer till längdskidor så ser läget annorlunda ut, där säljer produkterna sig själva. Om man ska köpa längdskidor är därför mitt tips att jämföra priserna mellan olika butiker, då man kan spara en hel del genom att handla från rätt butik. Ska man göra en riktigt bra deal är det istället alpint man ska handla, säger Oscar Hagman, dataanalytiker för Prisjakt Insights.  


* Prisjakt Consumer Interest Index, ett verktyg som rapporterar som svenskarnas köpintresse (klick från Prisjakt till butik) för olika produkter och kategorier. Denna specifika undersökning baserades på flera miljoner svenskars aktivitet på Prisjakt, under perioden 20 januari 2020 jämfört med 20 januari 2021. Produktkategorin man undersökte var alpint, samt produkter relaterade till längdskidåkning.

** Prisjakt Price Index, ett verktyg som rapporterar om den genomsnittliga prisnedgången för olika produkter och produktkategorier. Denna specifika undersökning gäller för 1 400 produkter relaterade till alpint, samt 710 produkter relaterade till längdskidåkning. Undersökningsperioden var den 20 januari 2020 jämfört med den 20 januari 2021. 


Om Prisjakt

För att göra bra köp behöver du ha ordentlig fakta på bordet. Vi är en av världens absolut bästa pris- och produktjämförelsetjänster med ett enda mål – att vägleda konsumenter till smartare köpbeslut. Vi vill att alla konsumenter ska köpa till rätt pris. Därför samlar vi priser från alla nätbutiker vi känner till. Du kan alltid lita på att vi visar det lägsta priset överst på våra produktsidor, eftersom ingen kan köpa sig till en bättre placering i prislistan. Vi är gratis och alltid på din sida För dig som konsument är det gratis att använda vår pris- och produktjämförelsetjänst. Vi lever inte på att sälja något och vill inte att du ska köpa mer än nödvändigt. Vår uppgift är att guida dig till rätt köp när du har bestämt dig för att genomföra det. Prisjakt tjänar pengar genom att teckna avtal med butiker och ta betalt av dem varje gång du klickar dig fram till dem. Oavsett visar vi alltid alla priser vi känner till och du kan alltid lita på att vi visar dem i rätt prisordning. Vi bygger alltid vår tjänst för dig som konsument. Vi började 2002 som en liten hobbyverksamhet i skånska Ängelholm. Grundarna hade samma behov av att göra bra köp och att undvika dåliga som du. Till en början bestod tjänsten därför av fakta och priser på produkter som de själva planerade att köpa. I dag är vi fler än 220 personer som jobbar för att du ska få så bra information som möjligt innan du genomför dina köp och vi finns i sju länder. Välkommen att fatta smartare köpbeslut tillsammans med oss!