Med stigande elpriser ökar vikten att välja energieffektiva produkter. En studie från Prisjakt och Compricer visar att allt fler svenskar väljer energieffektivt och att det i många fall lönar sig. För de fem undersökta produktkategorierna kan konsumenter i snitt spara mellan 1 079 till 4 582 kronor per år i energikostnad beroende på elprisområde, genom att använda produkter som har bra energimärkning och eco-program aktiverat.
Prisjakt kan se att intresset för att välja energieffektiva produkter till hemmet har ökat med 31 procent i år, jämfört med samma period förra året. Därför har man tillsammans med Compricer undersökt vad svenskarna kan spara i kronor när de väljer en produkt med bra istället för dålig energimärkning.
En energieffektiv diskmaskin kan spara dig tusen kronor per år
Studien visar att det finns stora prisskillnader mellan en energieffektiv diskmaskin (märkning A/B) och en diskmaskin med sämre energimärkning (F), och även stora skillnader beroende på i vilket elområde du bor. En energieffektiv diskmaskin (märkning A/B) med eco-mode aktiverat kostar i snitt 275 kronor per år att använda i elområde 1 och hela 1 165 kronor per år i elområde 4. Men värre blir det för konsumenter som har en diskmaskin med sämre energimärkning (F) som körs på autoprogram. Den kostar i snitt 504 kronor att använda per år i elområde 1 och hisnande 2 137 kronor per år i elområde 4.
Vilket maskindiskprogram du använder kan även det få stora konsekvenser på årsräkningen. En energieffektiv diskmaskin (märkning A/B) med eco-mode aktiverat kan spara upp till 27 procent i elförbrukning, i jämförelse med om du väljer auto-mode. Hos diskmaskiner med sämre energimärkning (F) kan det skilja sig hela 36 procent i elförbrukning mellan programmen auto och eco.
– Studien visar att konsumenter inte bara bör jämföra inköpspris när de handlar en ny produkt. Även energimärkningen är viktig då det kan finnas stora pengar att spara på elräkningen över tid. Det gäller särskilt nu när elpriserna är så höga, säger Ebba Ljungberg, produkt- och konsumentexpert på Prisjakt.
Ebba fortsätter:
– Att energieffektivitet blir en viktigare del av köpbeslutet är något vi tydligt kan se, allt fler använder våra filter för energimärkning när de gör research inför ett köp. Prisförändringarna drabbar tyvärr de som har det sämre ställt hårdast. Inte bara för att att elpriset går upp utan även för att billigare modellerna tenderar att ha sämre energimärkning.
– I dessa tider av höga och stigande elpriser är det viktigt för oss alla att se över vår elförbrukning. Och för att sänka elkostnaderna ytterligare är det viktigt att se över sitt elavtal. Det skiljer mycket i prissättning mellan elbolagen, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
Längst ned finns information om hur studien är genomförd. Där finns även konkreta exempel på energieffektiva produkter som vid inköpstillfället är dyrare – men som över tid ger en lägre totalkostnad tack vare den lägre förbrukningen.
TABELL: elkostnad per år att använda populära produkter till hemmet
Tre tips till dig som ska köpa hemelektronik med energiförbrukning i åtanke
1. Fundera först över ditt behov: att välja en produkt som uppfyller dina behov bör vara av högsta prioritet.
Fundera till exempel över om diskmaskinen ska ha ett visst mått eller om du vill ha en tvättmaskin med torkegenskaper.
2. Bestäm ditt budget-spann: det finns ofta flera modeller inom din budget som kan uppfylla dina behov. Välj ut ett par favoriter för att inte begränsa dig, eller för den delen drunkna i utbudet.
3. Ha elräkningen i åtanke: undersök varje produkts energimärkning och elkostnad. Ibland kan en produkt med dyrare inköpspris vara en bättre affär i längden, om den förbrukar mindre energi. På en jämförelsetjänst som Prisjakt kan du enkelt filtrera på produkters energiklass och elförbrukning.
Om studien
Prisjakt har tillsammans med Compricer undersökt hur mycket det skiljer sig i elkostnad per år att använda produkter med bra respektive dåliga energimärkningar. I studien ingår totalt hundra produkter inom fem varukategorier. I varje kategori har man tittat på den genomsnittliga energiförbrukningen för de tio populäraste produkterna med bra respektive sämre energimärkning. För att ta reda på kostnaden att använda produkterna under ett år har Compricer tillfört information om det genomsnittliga spotpriset i augusti i år i respektive elområde och lagt på ett schablonbelopp för påslaget som elhandelsbolaget har inklusive moms. En knapp krona har lagts till för den rörliga del som elnätsföretaget lägger på per kWh inklusive elskatt. Dessa belopp varierar stort beroende på vilket elavtal du har och i vilket elområde du bor men i dessa exempel har vi räknat på samma för enkelhetens skull.
Med vetskapen om produkters genomsnittliga energiförbrukning per år, kombinerat med Compricers statistik om pris per kilowattimme, lyckas studien besvara frågan om vad olika produkter kostar att använda per år.
För mer information och källor för uträkningar, besök denna länk: https://docs.google.com/document/d/1MIqQKZONET6uIIeWrF-7bOeIl7YmJioEmZguzSxwFYw/edit?usp=sharing
Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser. Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.