2020-05-01 12:58Pressmeddelande

När flest barn föds är priserna på barnvagnar som högst

Nu för tiden föds det flest barn under högsommaren, men blivande föräldrar under denna period bör inte göra barnvagnsinköpet för sent. En analys av 233 900 erbjudanden visar nämligen att priserna på barnvagnar generellt stiger ju längre in på sommarmånaderna vi kommer. 

Enligt Statistiska centralbyrån föds det flest barn under sommarmånaderna, framförallt under juli och augusti månad.* I och med detta kan man undra, när bör sommarens blivande föräldrar köpa barnvagn? Jämförelsetjänsten Prisjakt har analyserat hela 233 900 erbjudanden på barnvagnar under perioden maj till augusti 2019. Statistiken** visar att butikerna hade relativt bra erbjudanden under maj och juni, men efter det ökade priserna. I augusti var det som dyrast, hela 4,62 till 6,55 procent högre priser jämfört med i maj.

– Vår undersökning visar att det lönar sig att köpa barnvagnen i god tid. Det förvånar mig inte heller att butikerna höjer priserna när flest barn föds, då konsumenter som har bråttom att inhandla något ofta är benägna att betala ett högre pris, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt.

Frågan är om de som blir föräldrar under högsommaren inhandlar sina barnvagnar i god tid eller inte. För att ta reda på det har Prisjakt undersökt när köpintresset för barnvagnar är som störst. De senaste två årens statistik ser positiv ut, då intresset varit som störst i januari till mars, med april till maj på en andraplats. Däremot så finns det en period då färre inhandlar barnvagnar, som har stor potential för bra deals.

– Det är positivt att många verkar vara ute i god tid med sina barnvagnsinköp. Däremot är det färre som gör inköpet i november, vilket kan vara en missad möjlighet. Då infaller nämligen Black Friday, reaghögtiden när priserna på barnvagnar är som billigast, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt.  

 

Då är köpintresset för barnvagnar som störst***
Januari till mars: 28,41 % av totala köpintresset
April till juni: 27,32 % av totala köpintresset
Juli till september: 21,77 % av totala köpintresset
Oktober till december: 22,51 % av totala köpintresset

Prisjakts tips vid inköp av barnvagn

Planera i god tid
Om du planerar barnvagnsinköpet i god tid ökar chanserna att hitta en bra deal, oavsett när på året barnet föds. Butikerna sänker nästan alltid priset någon gång, det gäller bara att ha tålamod!

Fokusera inte bara på en modell eller butik
Kanske sänker inte butiken priset på den där barnvagnsmodellen du tänkt köpa. För att förhindra ett onödigt dyrt inköp är det därför bra att ha flera olika barnvagnsmodeller och butiker i åtanke. Ju fler olika barnvagnsmodeller och butiker du kan tänka dig, desto större är chansen att priset hamnar på en nivå du är nöjd med.

Bevaka priset
Bevaka priserna på de olika barnvagnsmodellerna kontinuerligt, alternativt sätt upp en bevakning hos Prisjakt. Då får du en notis när priset är på en nivå du är nöjd med.


Källor:

* Statistiska Centralbyrån, 2017, länk: https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/nar-septemberbarnen-var-flest/

** Data från Prisjakt Price Index, ett verktyg utvecklat av Prisjakt som rapporterar om prisändringen (%) på produkter och produktkategorier. Urvalet för denna undersökning var totalt 233 900 erbjudanden på barnvagnar, under perioden 1 maj till 31 augusti 2019. Varor som genererar intresse (klick) från konsumenter under perioden viktas högre än ej populära varor.

*** Data från Prisjakt Purchase Interest Index, ett verktyg utvecklat av Prisjakt som rapporterar om konsumenters köpintresse (%) för produkter och produktkategorier. Köpintresset baseras på antalet klick från Prisjakt till butik. Statistiken visar när flest intresserat sig för att inhandla barnvagnar under den utvalda perioden, vilket var januari 2018 till december 2019.


Om Prisjakt

För att göra bra köp behöver du ha ordentlig fakta på bordet. Vi är en av världens absolut bästa pris- och produktjämförelsetjänster med ett enda mål – att vägleda konsumenter till smartare köpbeslut. Vi vill att alla konsumenter ska köpa till rätt pris. Därför samlar vi priser från alla nätbutiker vi känner till. Du kan alltid lita på att vi visar det lägsta priset överst på våra produktsidor, eftersom ingen kan köpa sig till en bättre placering i prislistan. Vi är gratis och alltid på din sida För dig som konsument är det gratis att använda vår pris- och produktjämförelsetjänst. Vi lever inte på att sälja något och vill inte att du ska köpa mer än nödvändigt. Vår uppgift är att guida dig till rätt köp när du har bestämt dig för att genomföra det. Prisjakt tjänar pengar genom att teckna avtal med butiker och ta betalt av dem varje gång du klickar dig fram till dem. Oavsett visar vi alltid alla priser vi känner till och du kan alltid lita på att vi visar dem i rätt prisordning. Vi bygger alltid vår tjänst för dig som konsument. Vi började 2002 som en liten hobbyverksamhet i skånska Ängelholm. Grundarna hade samma behov av att göra bra köp och att undvika dåliga som du. Till en början bestod tjänsten därför av fakta och priser på produkter som de själva planerade att köpa. I dag är vi fler än 220 personer som jobbar för att du ska få så bra information som möjligt innan du genomför dina köp och vi finns i sju länder. Välkommen att fatta smartare köpbeslut tillsammans med oss!