2023-07-14 07:00Pressmeddelande

Konsumentkompassen Q3 2023

Konsumentkompassen Q3 2023 tema returer

Med miljontals besökare varje månad sitter Prisjakt på unika insikter om konsumentbeteende. Denna data, i kombination med en studie från Kantar, använder vi för att presentera handelns förväntade utveckling i Konsumentkompassen.

I Konsumentkompassen Q3 2023 har vi ett tema om returer. Hur många returer görs inom olika segment? Hur vanligt är det att planera för en retur redan innan köpet gjorts? Och vad är konsumenter beredd att betala för en retur?

Här nedan summerar vi några av de insikter som finns att ta del av i Konsumentkompassen Q3 2023. Genom att registrera dig på följande länk kan du (kostnadsfritt) ta del av hela rapporten: ladda ned här.

Köpkraft Q3 2023Köpkraften ökar i det nya normala
Prisjakts Köpkraftindex för tredje kvartalet 2023 landar på 6,5. Det innebär att den upplevda köpkraften ökar med drygt 7 procent jämfört med föregående kvartal.

Mer än var tredje svensk (36%) uppger att de har goda möjligheter att spendera pengar på fysiska varor de kommande tre månaderna. Samma kvartal i fjol svarade 33 procent detsamma. Samtidigt visar vår statistik att budgeten för konsumtion är väsentligt lägre (-26%) jämfört med ett år sedan. Detta indikerar att svenskarna hittat en normalitet i det tuffare ekonomiska läget:

– Svenskarnas upplevda köpkraft rasade under förra hösten, mycket på grund av oroligheterna i världen och osäkerhet kring hur privatekonomin skulle påverkas. Nu ett år senare verkar oron dämpats något. Svensken har förberett sig på en tightare privatekonomisk situation och anpassat sig genom att shoppa mindre, säger Oscar Hagman, konsumentanalytiker på Prisjakt.

Läs rapporten för fler insikter kring Prisjakts Köpkraftindex.

Detta ska konsumenter handla i Q3 2023Renovering & bygg på uppgång
Det har varit ett tufft år för många branscher, inte minst för Renovering & bygg. För ett år sedan uppgav 28 procent av konsumenterna att de skulle handla i kategorin, därefter sjönk andelen kraftigt till bottennoteringen 18 procent i Q1 2023.

De senaste två mätningarna förmedlar dock en positivare bild: under det föregående kvartalet uppgav 22 procent att de skulle handla i segmentet och nu i Q3 2023 förväntas nästan var fjärde svensk (24%) att handla något i kategorin. I rapporten visar vi hur många som planerar att handla i olika segment, jämfört med samma kvartal i fjol.

 

Här görs flest returer Här görs flest returer
Vi frågade 1 000 konsumenter om vilka kategorier de e-handlat inom den senaste månaden. Därefter följde vi bland annat upp med en fråga om de redan gjort eller planerar att göra en retur på hela eller delar av köpet. Statistiken visar att absolut flest returer görs inom Mode, kläder & accessoarer: här resulterar 28 procent av köpen i en retur.

Ladda ned Konsumentkompassen Q3 2023
Det här är bara några exempel på vad som finns att läsa om i Konsumentkompassen Q3 2023. Bland annat kan du ta del av intressanta intervjuer med Tim Agerblom, E-handelschef på Didriksons, Henrik Pålsson, professor i förpackningslogistik på Lunds Universitet och Karolina Åhs Karlsson, Head of Marketing & Ecom på Elgiganten. För att ladda ned hela rapporten klickar du på följande länk: https://konsumentkompassen.prisjakt.nu/ 

 Om Prisjakt

Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser.

 Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.