2023-04-27 06:35Pressmeddelande

Konsumentkompassen Q2 2023

Konsumentkompassen Q2 2023

Med miljontals besökare varje månad sitter Prisjakt på unika insikter om konsumentbeteende. Denna data, i kombination med en studie från Kantar, använder vi för att presentera handelns förväntade utveckling i Konsumentkompassen.

För Konsumentkompassen Q2 2023 har vi valt ett tema om kundrecensioner. Hur ofta läser konsumenter recensioner? Hur ofta skriver de egna recensioner? Och var litar de mest på att recensionen är genuin?

Här nedan summerar vi några av de saker som finns att läsa om i Konsumentkompassen Q2 2023. Genom att registrera dig på följande länk kan du (kostnadsfritt) ta del av hela rapporten: ladda ned här.

Köpkraften fortsätter smyga uppåt
Prisjakts Köpkraftindex för andra kvartalet 2023 landar på 6,1. Det innebär att köpkraften ökat med drygt 3 procent sedan bottennoteringen i Q4 2022 då Prisjakts Köpkraftindex låg på 5,9.

Nära var tredje svensk (29%) uppger att de har goda möjligheter att spendera pengar på fysiska varor de kommande tre månaderna. Samma kvartal i fjol svarade 36 procent detsamma. Att den nuvarande nivån är låg råder det ingen tvekan om, Köpkraftindex har trots allt backat med 6 procent jämfört med för ett år sedan.

– Ökad köpkraft är positiva nyheter för handeln, men i relation till inflationen är läget fortfarande tufft. För inventarier och hushållsvaror ökade inflationen med drygt 13 procent i februari 2023. Trots detta ökar inte svenskens snittbudget jämfört med samma period i fjol, vilket kommer ta på handlarnas marginaler, säger Oscar Hagman, konsumentanalytiker på Prisjakt.

Läs rapporten för fler insikter kring Prisjakts Köpkraftindex.Fler handlar inom Skönhet & hälsa
En tydlig vinnare framöver är branschen Skönhet och hälsa. Svenskarnas köpintentioner i kategorin står stabilt i relation till samma period i fjol, och den ökar med hela 5 procentenheter jämfört med förra kvartalet.

Potentiella förlorare finns det fler av. Andelen konsumenter som säger att de ska handla inom Renovering och bygg, Hushållsapparater och vitvaror samt Hemelektronik minskar gentemot samma period i fjol och föregående kvartal.Flest vill läsa recensioner inom Hemelektronik
I Konsumentkompassen Q2 2023 har vi ett tema om kundrecensioner. En insikt som vi presenterar på det temat är inom vilka kategorier som konsumenter helst läser recensioner. Den tydliga vinnaren är Hemelektronik, drygt 6 av 10 konsumenter läser gärna butiks- och produktomdömen innan de handlar något i den kategorin. Skönhet & hälsa sticker också ut, då hela 49 procent av unga kvinnor (18-29 år) gärna läser recensioner innan de handlar där.

Ladda ned Konsumentkompassen Q2 2023
Det här är bara några exempel på vad som finns att läsa om i Konsumentkompassen Q2 2023. Bland annat kan du ta del av intressanta intervjuer med Filip Karlander på Widforss och David Wolgers på Kronans Apotek, samt en krönika från Per Ljungberg på Svensk Handel som beskriver framgångsfaktorerna som får svensk detaljhandel att överleva krisen. För att ladda ned hela rapporten klickar du på följande länk: https://konsumentkompassen.prisjakt.nu/

 Om Prisjakt

Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser.

 Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.