2023-11-14 12:36Pressmeddelande

Årets riktiga julklapp: En klassiker gör comeback

Årets riktiga julklapp 2023 är boken, enligt Prisjakt.Årets riktiga julklapp 2023 är boken, enligt Prisjakt.

När prisjämförelsesajten Prisjakt studerar svenskarnas köpvanor inför julen är det en produkt som sticker ut. Med tillgång till Sveriges största databas av priser och köpintresse, kan Prisjakt årligen kartlägga och analysera vad som kommer bli den riktiga Årets julklapp.

När det gäller både försäljning och köpintresse finns det en produkt som utmärker sig i år. Alla siffror pekar åt att boken är Årets riktiga julklapp. Och det gäller inte bara den fysiska produkten, utan hela bokkategorin, inkluderat ljudböcker och e-böcker. En undersökning bekräftar dessutom bilden, boken blir en av julens mest uppskattade klappar.

– Vår data visar att boken återigen kommer att vara en julklappsfavorit. Efter flera års dalande intresse ser vi sedan pandemin en stegrande återkomst. Och i år ser intresset ut att fortsätta uppåt. Boken är tillbaka på allvar, konstaterar Oscar Hagman, dataanalytiker på Prisjakt.

Årets julklapp står stark, enligt en undersökning Kantar gjort för Prisjakt. Av tio alternativ (bland annat kläder, presentkort och en mobiltelefon) var boken den mest populära julklappen. Mer än var tredje svarade att de skulle uppskatta en bok som julklapp (35%). Det innebär att böcker värdesätts mer än exempelvis kläder (32%), pengar (28%), elektronik (21%) eller smycken (17%).

– Kanske är det här ett tecken på att svenskarna har anpassat sig till en ny ekonomisk verklighet. Böcker brukar ha svårt att hävda sig mot mer exklusiva produkter i julhandeln, men alla data tyder på att folk håller hårdare i plånboken i år, säger Oscar Hagman.

Sett till försäljningssiffror tycks boken uppleva en renässans. Enligt branschföreningen Svenska bokhandlareföreningen slog bokförsäljningen rekord under pandemiåret 2021 och var hisnande nära en ny toppnotering i fjol.

Mot bakgrund av en stigande försäljning och svenskarnas ökade uppskattning för böcker, ser det ut att bli högtryck i handeln i jul. Prisjakts data visar nämligen att köpintresset för böcker är som störst inför julen. Ifjol var det dubbelt så stort (+97%) under november och december jämfört med de två föregående månaderna.Om Prisjakt

Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser. Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.


Kontaktpersoner

Isabella Ahmadi
Presskontakt / Konsumentexpert
Isabella Ahmadi