2023-12-13 10:55Pressmeddelande

Årets medvetna butik och Årets fraktbolag – 2023 års vinnare är utsedda

Naturkompaniet utsågs av Prisjats expertjury till Årets medvetna butik 2023.Naturkompaniet utsågs av Prisjats expertjury till Årets medvetna butik 2023. På bilden från vänster: Christofer Jerndorf, Sofie Saberski och Joakim Dymling.

Årets butik, som arrangeras av prisjämförelsesajten Prisjakt, är Sveriges största branschtävling sett till antalet konsumenter som röstar. I dag presenteras två av 2023 års vinnare: Naturkompaniet är Årets medvetna butik och Instabox är Årets fraktbolag.

Årets medvetna butik är ett av branschens finaste hållbarhetspriser. Vinnaren utses av en expertjury och baseras på butikens inskickade bidrag där de beskriver sitt miljömässiga hållbarhetsarbete. I årets jury ingår Anna Anderberg, styrelsemedlem i Medveten Konsumtion, Henrik Pålsson, professor i förpackningslogistik på Lunds universitet och Mårten Sjölin, hållbarhetsstrateg på TellUs21. 

Årets vinnare är Naturkompaniet och så här skriver juryn i sin motivering:

Naturkompaniet beskriver ett genuint och ambitiöst hållbarhetsarbete som genomsyrar verksamheten med cirkulära tjänster, medvetna konsumenterbjudanden, åtgärder inom sin e-handel och påbörjade aktiviteter för att minska negativ miljöpåverkan från hela försörjningskedjan.


Naturkompaniets cirkulära tjänster inkluderar reparationsservice och möjligheter att hyra istället för att köpa. Företagets medvetenhet kring konsumenterbjudanden inspirerar till hållbar konsumtion – de ersätter Black Friday med Green Friday där kunderna erbjuds gratis vaxning av kängor och rådgivning om lagning och vård som ökar produkternas livslängd.


Företaget återanvänder inkommande emballage i sin e-handelsdistribution och fasar successivt ut plastemballage. Nästa år planerar Naturkompaniet att införa en avgift för att minska andelen returer och de har påbörjat arbetet att mäta för att på sikt minska påverkan från leverantörer. Samtidigt är man medveten om att mycket arbete återstår för att minska påverkan från försörjningskedjan. Att Naturkompaniet är transparenta kring utmaningarna de står inför är en central del av att vara medveten, vilket bidrar till denna utnämning.


Naturkompaniet arbetar systematiskt och har gjort flera viktiga framsteg inom hållbarhet samtidigt som de är ödmjuka inför att de har fortsatt lång väg att gå. De har ett genuint intresse för hållbarhet och utnämns därmed till Årets medvetna butik 2023.

– Naturkompaniet tänker grönt genom hela köpresan – och längre än så. Jag tycker jurygruppen beskriver väldigt tydligt i sin motivering hur företagets många initiativ gör skillnad både för miljön i stort och för den enskilda konsumenten som vill minska sitt klimatavtryck. Vi ser också att Naturkompaniets kunder verkligen uppskattar deras arbete, vilket gör det extra roligt att få gratulera till priset Årets medvetna butik 2023, säger Peter Greberg, vd på Prisjakt.

– Det känns såklart jättebra och jätteroligt! Vi är alla stolta och glada över att Prisjakt uppmärksammar vårt arbete. Det är ett bevis på att vi ligger i framkant och att vi är väldigt medvetna, både i det vi har gjort, det vi gör och det vi tänker att vi ska göra. Det är ett fint kvitto på att vi är ledande inom det här, säger Sofie Saberski, Head of Marketing på Naturkompaniet.

 

Årets fraktbolag 2023:
"Vi skapades med konsumenten i fokus"

Instabox röstades fram till Årets fraktbolag 2023 av Prisjakts användare. På bilden från vänster: Hanna-Lovisa Ploog, Pauline Axelsson, Imtiaz Quader, Malin Samuelsson och Sophus Broberg.

Instabox röstades fram till Årets fraktbolag 2023 av Prisjakts användare. På bilden från vänster: Hanna-Lovisa Ploog, Pauline Axelsson, Imtiaz Quader, Malin Samuelsson och Sophus Broberg.

Tävlingskategorin Årets fraktbolag infördes i fjol för att uppmärksamma fraktens betydelse för kundupplevelsen. När Prisjakts användare skriver omdömen är leveransen väldigt ofta i fokus. Den ska gärna vara grön, helst fri och definitivt snabb.

– Fraktbolagen spelar en avgörande roll både i kundens köpresa och för e-handelns utveckling, det har vi sett under lång tid. Därför ville vi ge Prisjakts användare chansen att hylla även dessa viktiga aktörer, säger Peter Greberg.

Precis som i huvudtävlingen Årets butik är det konsumenterna som utser Årets fraktbolag. Prisjakts användare har fått betygsätta bolaget som levererade deras senaste e-handelsköp, och Instabox blev årets vinnare.

– Instabox försvarar titeln från i fjol med den äran. Konsumenterna lovprisar deras snabba och smidiga leveranser, vardag som helg – helt enligt bolagets slogan "okrånglig frakt". Instabox visar ännu en gång var det röda skåpet ska stå och det är en glädje att få överlämna priset Årets fraktbolag 2023 till dem, säger Peter Greberg.

På Instabox mottogs utmärkelsen med glädje och stolthet.

– Vi skapades med konsumenten i fokus, och att få ett sånt här betyg ger credd till vart vi är på väg. Det känns underbart, säger Sophus Broberg, Chief Commercial Officer på Instabox.


Om Årets butik
Under året som gått har svenska konsumenter skrivit mer än 46 000 butiksomdömen på Prisjakt, omdömen som också utgör röster i tävlingen Årets butik 2023 – Sveriges största butikstävling sett till konsumenternas engagemang. Vinnaren, som utses utifrån en kombination av både antal omdömen och snittbetyg, avslöjas den 14 december. Medan vinnarna av specialpriset Årets fraktbolag och jurypriset Årets medvetna butik avslöjas i dag, den 13 december. Mer information hittar du här.Om Prisjakt

Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser.

 Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.