2024-07-10 05:30Pressmeddelande

8 av 10 varor är billigare online än på taxfree

En miljöbild över taxfreebutik och en bild på en kvinna som sitter vid sin laptop och ser glad ut.

Åtta av tio produkter har ett lägre pris i e-handeln än i taxfree-butiken. I många fall kan konsumenter spara hundratals kronor. Det visar en ny undersökning från Prisjakt.

Det är dags för sommar och semester för svenskarna! Under ledigheten får många möjlighet att handla på andra ställen än i vardagen. Taxfree-butiker på flygplatser är en av dem. Men hur bra är egentligen erbjudandena? Prisjakt har granskat 720 produkter som säljs av Stockholm Duty Free på Arlanda flygplats och jämfört priserna med det lägsta erbjudandet på Prisjakts jämförelsesajt. Resultatet visar att 593 av 720 varor är billigare online än på taxfreen. Det är med andra ord 82% av priserna som är lägre. 

Det finns hundralappar att spara genom att välja rätt ställe för sin shopping. I 398 fall är priset i näthandeln minst 100 kr lägre än i taxfree-butiken, där 19 produkter är minst 100 kronor billigare. 

– Det är solklart att den prismedvetna konsumenten bör dubbelkolla priset online innan hen slår till i taxfree-shoppen. Trots att man som resenär kan få en känsla av ett fint erbjudande på flygplatsen, är det sannolikt att man ofta gör ett bättre kap på nätet, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt. 

Stora prisskillnader mellan taxfree och e-handel

Varor som parfymer, solglasögon, hudvård och hårvård ingår i undersökningen. Särskilt inom kategorin parfymer är priserna lägre i e-handeln än i taxfree – där är drygt nio av tio produkter billigare online. I värsta fall kan konsumenten betala över 60 procent mer för samma parfym. Men det finns även fall där taxfree-butiken kan erbjuda en bra rabatt. 16 varor är minst 20% billigare i taxfreen än online. Samtidigt har 455 varor i nätbutik ett pris som är minst 20% lägre än på taxfree. 

– Under sommaren är många gärna spontana och vill sätta guldkant på tillvaron. För att inte få en bitter eftersmak är det klokt att jämföra olika butikers priser, kolla upp produktens prishistorik och ha koll på sitt köputrymme, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt. 

Så gick undersökningen till: Prisjakt har samlat in prisinformation om produkter från Stockholm Duty Frees sajt. Prisinformation om samma produkt har hämtats från nätbutiker listade hos Prisjakt. Priserna har scannats 23 juni 2024. I de fall en produkt hos Stockholm Duty Free inte funnits tillgänglig hos Prisjakt har denna uteslutits ur undersökningen. Totalt ingår 720 antal produkter i undersökningen.


Om Prisjakt

Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser.

 Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.


Kontaktpersoner

Isabella Ahmadi
Presskontakt / Konsumentexpert
Isabella Ahmadi